Lekári zachránili unikátnou operáciou ruku malej pacientky s nádorom

22.02.2016 Bratislava

Bratislava 22. februára (TASR) - Lekárom v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) sa unikátnou operáciou podarilo zachrániť ruku malej pacientky. Nádorom poškodenú kosť na predlaktí jej nahradili vlastným kostným transplantátom z predkolenia. Lekári prvýkrát zvolili takýto postup u pacienta s nádorom, predtým ho dvakrát využili u detí s vrodenou pseudoartrózou predkolenia.

"Pacientka mala obrovskobunkový nádor na ľavom predlaktí a zápästí. Podarilo sa nám ho vybrať celý až do zdravého tkaniva a vybratú kosť sme nahradili jej vlastnou kosťou," vysvetlil profesor Milan Kokavec, prednosta Ortopedickej kliniky LF UK a DFNsP Bratislava. Odobratie kosti nebude mať na funkciu nohy žiaden vplyv.

Pri operačnom stole pracovalo osem lekárov viac ako osem hodín. "Ja som mal na starosti odber poškodeného orgánu, ďalší kolegovia súčasne odoberali kostný transplantát z nohy pacientky aj s cievnou stopkou v potrebnej dĺžke. Následne sme pripojili transplantát k pôvodnej vretennej kosti na ruke, urobili znehybnenie zápästia dlahou a cievny mikrochirurg spojil cievy a žily," priblížil profesor Kokavec.

Keďže nádor zasahoval aj medzi záprstné kostičky, pacientka bude mať obmedzenú funkciu ruky v zápästí. "Funkcia v zápästí bude obmedzená, ale úchopová funkcia v oblasti záprstných kostičiek a článkov prstov je veľmi dobrá,“ zhodnotil.

TASR informácie poskytla hovorkyňa zariadenia Dana Kamenická.
 

Vyberte región